keskiviikko 3. lokakuuta 2012

Omenoiden käyttöä

Eilen oli omppujen tuhoamispäivä.t
Yritin pelastaa viimeisiä käyttökelpoisia maahan tippuneita omenoita tekemällä niistä jotain.
Hilloksi ne ovat liian makeita ja jauhoisia, joten tein omena-pannaria ja omenamuffinsseja.
Aivan mahtava tuoksu leijaili asunnossa koko päivän. Puolisokin oli mielissään kotiin tullessaan, kun kotihengetär oli ahertanut hellan ääressä:) Tottahan toki touhusin ulkonakin, sillä eilen EI SATANUT!!! (päivällä:) Sain haravoitua ensimmäisen satsin pihaan pudonneista lehdistä. Lisää tippuu koko ajan, vaikka koivut ovat melko hyvin jo pudottaneet lehtensä. Pihatiekin oli niin paksun lehtikerroksen peittämä, ettei soraa näkynyt laisinkaan.

Omenapannari:
Kattilaan:
0.5dl vettä
0.5dl sokeria
1tl kanelia
10kpl kotimaisia omenoita kuorineen viipaloituna
*keitin kunnes omenat olivat hieman pehmenneet
*kaadoin omenat siivilän kautta leivinpaperilla suojatulle pellille ja levitin siihen tasaisesti
Pannaritaikina:
4dl vehnäjauhoja
8dl maitoa
2 munaa
1.5dl sokeria
1tl leivinjauhetta
1tl vaniljasokeria
 puolikas rkl kardemummaa
100g margariinia sulatettuna
*sekoita kuivat aineet keskenään
*lisää maito, munat sekä sulatettu, jäähtynyt margariini
*kaada valmis taikina omenien päälle pellille ja paista 200 asteessa n. ½ tuntia
 Olisi ehkä voinut sekoittaa omenasurvoksen suoraan pannaritaikinan sekaan.
Näin tehden osa soseesta tahtoo jäädä leivinpaperille.
Ohjeen bongasin täältä.
Omenamuffinssit:
7 dl omenanpaloja
3 rkl voita
2 dl sokeria
1 rkl kanelia

Taikina
200 g voita sulatettuna
2 dl sokeria
2 dl fariinisokeria
3 munaa
1½ tl leivinjauhetta
6 dl vehnäjauhoja
1½ dl kylmää maitoa

Pilko kattilaan omenat, voi sekä sokeri ja kuullota noin viisi minuuttia. Lisää kaneli. Valuta osa nesteestä pois.

Sekoita voisula ja sokerit keskenään. Lisää vatkaten munat. Yhdistä kuivat aineet ja sekoita taikinaan. Lisää lopuksi maito ja paloitellut omenat. Sekoita hyvin.

Jaa taikina muffinssivuokiin. Paista 200 asteessa uunin keskitasolla noin 20 minuuttia. Jäähdytä ja sirottele päälle tomusokeria.
 Ohje on täältä 

Hieman makeitahan nämä olivat, omput olisivat ehkä voineet olla kirpeää lajiketta. Täytyy tehdä seuraava satsi talviomenoista.
Molemmat omenaherkut kelpasivat S:lle evääksi, olivat todella hyviä! 
Suloista pikkulauantaita kaikille!♥

Hanne

14 kommenttia:

  1. Oletpas ahkeroinut!
    Toivotaan ettei täällä satais tänään niin pääsis pihahommiin kans.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä,taisin hämmästyä itsekin:)

      Meillä hieman aurinko näyttäytyy.

      Poista
  2. Olinpas väärillä tunnuksilla liikkeellä ^^

    VastaaPoista
  3. Minäkin tein eilen omenapannaria ja suppilovahveroista sienipiirasta. Hyvää oli ja perhe ilahtui!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olet ahkeroinut Sinäkin!

      Mukavaa, kun saa perheeltä hyvää palautetta:)

      Poista
  4. Wautsi Hanne! Kiitos hurmaavista ohjeista. Kopsaan nämä heti illalla jo. Nyt alan...arvaa mitä;-), valmistaa taas omeansosetta, sitä kanelista, uunissa. Tämä ei tunnut loppuvan, sillä on niin kivaa ja herkullista. Aion vielä yllättää R:n tuolla omenapanannarilla ja vaniljakastikkeella!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Leena, kokeile ihmeessä:)
      Hyviä reseptejä olivat.

      Meillä jo nuo aikaiset omenat ovat melko huonoja, kiitos jatkuvan sateen.
      Talviomenat ovat mitä parhaimmat.
      Teet hillosi oikein leivinuunissa, jos oikein ymmärsin. Muhii varmasti hyvin ja samalla tulee talokin lämpöiseksi:)

      Poista
  5. Oi miten herkullisen näköisiä muffareita! Olisipa kiva tulla töistä kotiin, kun herkkujen tuoksu leijailisi vastaan...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Pohdiskelija!

      Ihana tuoksu kyllä houkuttaa ja kotiovella sisääntulijaa:)

      Poista
  6. Ihana pannari. Mutta muffinsit veivät sydämeni, niin herkullisen näköisiä.
    Kokeilenpa niitä viikonvaihteessa. Laitan sokeria omeniin vain hitusen. Huomasin omassa paistoksessani, että omenoiden sokerimäärä oli aivan liian iso. Taikinastahan sokeria ei voi vähentää kuin hieman.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Arleena, sokeria on hyvä vähentää, vaikka meillä vain minä olin sitä mieltä, että olivat turhan makeita:)

      Poista
  7. Hyvvää huomenta kammarista ! Täälläkin viimmettiset punakanelit keitettiin eilettäin illalla sosseeksi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Lovviisa!
      Punakanelit ovat mahtavan makuisia omenoita.

      Meillä valmistuu seuraavaksi talviomenat, joidenka nimeä en tiedä.
      Sosetta pitää keitellä vielä:)

      Poista

♥LÄMPIMÄT KIITOKSET KOMMENTEISTA♥