lauantai 4. elokuuta 2012

Nyt pännii

Hei, taas on viikko vierähtänyt ja elokuutakin jo mennään kovaa vauhtia. Ei aikaakaan, niin syksy on käsissämme.....
Meidän piti mennä mökille viikonlopuksi, vaikka minulla on vain tänään vapaapäivä, Eilen, kun ennen töihin lähtöä kävin hakemassa satoa kasvihuoneesta, totesin kauhuikseni, millainen viidakko pihamme on. Jatkuvien sateiden takia nurmikkoa ei ole päässyt leikkaamaan ja rikkaruohot ovat vallanneet kaikki perennapenkit ja elämänlanka on kietonut marjapensaat tiukkaan syleilyynsä. Melkein itku pääsi, sillä monien tuntien keväinen työ on mennyt täysin hukkaan. Onneksi mökin piha on melko siistissä kunnossa:)
Tässä kauhukuvia pihasta!


näkymä 2011 kevät melko samasta paikasta:











 Elämänlankaa...viinimarjoissa, karviaisissa, koristepensaissa, liljoissa... siis kaikkialla ja joku on sitä mieltä ettei sitä saa hävittää sillä tuo kuulemma onnea!. Ainoa huono puoli on, että keväällä käytin muutamia pulloja Rounduppia , mutta eihän tuo viheliäisyys kuole millään!


 Tuossa on raparperia ja alla karviaispensas.




Koristepensaita, pitäisi ainakin olla:


Liljoja:

 Itse kukkahan on kaunis, mutta ei minun suosikkini.


Kaiken tämän lisäksi pihaan leviää juuri niitä kasveja, joita pitäisi Suomen luonnosta hävittää:



  No jäimme kotiin ja kuinkas ollakaan, vettä sataa ja lisää on luvassa. Se siitä pihan siistimisestä, mutta tässä on hieman kasvihuoneen satoa. Kurkut kypsyvät hyvin, mutta tomaatit vasta vähän punoittavat.


Alin on kaupasta ostettu kurkku. Osasta  on tehtävä hölskytyskurkkuja, ne ovat niin hyviä:)



Lopuksi pieni piristys kaiken marmatuksen jälkeen.
Metsän satoa viime viikonlopulta. Metsämansikat ovat nyt isoja ja niin makeita, että niitä on pakko kerätä mukaansa ohi kulkiessaan:)





Nythän siellä rupesi aurinko pilkistään, ei kun äkkiä ulos!
 Oikein mukavaa viikonloppua kaikille!♥

26 kommenttia:

  1. Voi apua tuon elämänlangan kanssa... Sitä on vaikea saada kuriin :( Meilläkin sitä kasvaa, mutta maaperä on varmaan liian köyhää ja kivikkoista räjähdysmäiseen leviämiseen. Kurkkusi ja tomaattisi sen sijaan ovat upeita - huikean kokoisia! Vau :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Voikukkapelto, olisin ikionnellinen jos jokin keino olisi, ettei se kasvaisi tuolla lailla.

      Kiitos, ihme, että kurkku on jaksanut kasvaa noin hyvin näinkin viileenä kesänä.

      Poista
  2. Täällä on yksi kohtalotoveri,meilläkin rehottaa.Ja sataa.

    VastaaPoista
  3. Hannele, tuttu juttu, Kerran kun olimme kolme viikkoa reissussa, emme meinanneet tuntea puutarhaamme, sillä oli satanut paljon ja tulimme kuin viidakkoon.

    Huomasin juuri jostain lehdestä, että tuota elämänlankaa oikein myydään...

    Olen nyt niin levoton, että on pakko päästä lisäistuttamaan. Siirsin juuri eiskoita yhteen paikkaan, jossa ne ovat edukseen keväällä, otin liian kuivasta pois kallionauhuksia ja vein kosteaan, siirsin sormustinkukkien alkuja pois marjapensaiden ahdigosta, vaikka en muuten digitalista määräilekään ja soitin Viherlandiaan, että 'olisiko niitä pieniä, valkoísia puutarhasyklaameja?' Heti kun olt on juossut lähdemme niitä nouta´maan. En uskalla ajaa yksin, kun täällä on menossa se rallivouhotus eikä se rajoitu vain kaupunkiin...

    Ota nyt jotain mikä rauhoittaa ja relaxoi. Miten olisi viileä valkkari ja sateen katselu. Sade on usein ystävä, mutta tänään sille sanon 'kiitos ei!', sillä nyt mun on pakko saada touhuta puutarhassa.

    Ihana kastanja sinulla!

    Tunnelmallista viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Leena, mitenkä oikein jaksat siirrellä noita kasvejasi paikasta toiseen.
      Tulin juuri siihen tulokseen, että meidän kaikki kasvit vaatisivat jakamista ja että monet ovat jo liian isoja pihallemme.

      Ilma parani puolen päivän jälkeen. Siivosin kaikki marjapensaat elämänlangasta saksien avulla ja kontaten pensaiden juurilla:) S. leikkasi nurmikon ylä asennolla ja huomenna hänen olisi tarkoitus ajaa matalammalla asetuksella, jos ei SADA!

      Otin neuvosta vaarin ja nautiskelin valkkaria. S. poimi ämpärillisen mahdottoman kokoisia punaisia viinimarjoja.

      Poista
  4. Edellisessä talomme puutarhassa kasvoi, myös tuota elämänlankaa ja sitä ei sitten millään saa hävitettyä...ahkeralla kitkennällä saa sentään aisoissa pysymään.
    Kaunishan se on, mutta rajansa kaikella...:)

    Kauniilta näyttää puutarhanne nytkin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Irmastiina, on se aika sitkeä kasvi ja sehän kasvaa pienestäkin juurenpätkästä moneen suuntaan.

      Kiitos, että näet sen kauniina:)

      Poista
  5. Tsemppiä pihan siivoukseen. Elämänlangan kanssa taistelen myös minä kesäisin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei AnniK, tiedät sitten varmasti millaisesta tuholaisesta on kyse:)

      Poista
  6. On sillä kova halu kasvaa, tuo elämänlanka. meille ei onneksi sitä olen.
    Muutenhan puutarhanne on ihan hyvän näköinen.
    Hienot kurkuta olet ainakin saanut ja tomaatitkin on hyvän näköisiä.

    voimis vaan renssaukseen, JA HYVÄÄ VIIKONLOPPUA!

    VastaaPoista
  7. Pitääpä oikein kysyä, että mitä mahtaa olla hölskytyskurkut? :)
    Äidiltäni sain kukan taimia keväällä ja niissä näkyy kasvavan kovasti elämänlankaa. Taidan siistää sitä heinäseiväsaitaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Alma, toivottavasti se pysyy siellä. Se kulkee nurmikon alla ja kun kohdalle tulee sopivan oloinen juuri, se nousee pintaan ja aloittaa kieputuksensa valitsemaansa tukikasvia pitkin. Puut tuntuvat olevan sille liian paksuja, mutta muutoin se on melko kaikkiruokainen. Jopa piikikkäät nokkoset ja karviaiset kelpaavat. Ikinä en sitä pihaani huoli, jos joskus siitä pääsen eroon:)

      Hölskytyskurkut ovat vanha tapa valmistaa lisuketta kurkuista.
      Siihen käy kasvihuone- tai avomaakurkku.
      Kurkun voi kuoria, jos kuori on karvas tai kovin paksu, mutta välttämätöntä se ei ole.
      Juustohöylällä siivutan ohuita siivuja kurkusta syvälle lautaselle ja päälle laitan 1 tl suolaa ja n. 1 rkl sokeria. Sitten toinen syvä lautanen päälle ja käsissä hölskytellään edes takaisin, jotta siivut maustuvat ja kurkusta irtoaa nestettä.
      Toinen lautanen pois ja kurkkujen päälle runsaasti silputtua tilliä ja 1/2 dl etikkaa ja 11/2 dl vettä. Annetaan maustua kylmässä hetken:)
      Hölskytyksen voi tietenkin tehdä kannellisessa purkissa tai rasiassa, mutta mummu teki sen syvien lautasten välissä ja samaa tapaa olen minäkin käyttänyt:)
      Hyviä ovat.

      Poista
  8. Voi Hanne, minäkin huokasin viimeksi tänään puutarhassa kulkiessani rehotuksia ja manailin samaten takapuutarhaamme levittäynyttä elämänlankaa! Sitkeä kaveri tosissaan, ei lähtisi millään muille maille;) Vaan tässä vaiheessa kesää löysäilen jo kovin pihahommien kanssa, en viitsi stressata millään...
    Ihana puutarhahan teillä! Ja aivan mahtavaa satoa, tuollaiset kurkutkin, oi sentään! Vaan minuakin kiinnostaa tietää, mitä ihmettä ovat "hölskytyskurkut"?:)

    Ihanaa elokuuta, nautitaan tunnelmallisista illoista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Hannah, harmi, että teilläkin on samaa lankaa:)

      Kurkkuja näyttää tänä vuonna tulevan reilusti ja ovat yllättävän hyvän näköisiäkin:)

      Odotan innolla tunnelmallista pimeää elokuun iltaa.

      Ohje HÖLSKYTYSKURKUILLE löytyy edellisestä vastauksestani.

      Poista
  9. Komeaa satoa! Ei kaikki keväinen työ ole mennyt hukkaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä Cheri, että näet asian positiivisemmin kuin minä, sillä tosiaan kasvihuoneessa kaikki on hyvin, vaikka murkut ovatkin vallanneet multasäkit!

      Poista
  10. Kovin on elinvoimaista tuo elämänlanka.... Huonoa tuuria tai ei, minä ainakin nykäisen sen aina pois, ettei saa valloitettua paikkoja. Itseäni inhottaa ainainen nurmikon leikkaaminen, se pirulainen kasvaa silmissä ja leikkaamassa pitäisi olla jatkuvasti. Upean sadon olet saanut kasvihuoneesta, omaani saan vielä odotella, sillä raakileita vasta ovat tomaatit ja kurkutkin aivan pikkuisia.

    T. sari Puumulsita

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Sari, nuo kasvusäkit ovat mainio kasvualusta kurkuille ja tomaateille. Näin varsinkin, kun olemme niin paljon poissa kotoa. Kosteuskin säilyy niissä hyvin ja ravinteita riittävästi:)

      Teen keväisin ison työn tuon elämänlangan kanssa, sillä kuokin kaikkien kasvien alusmullat perusteellisesti ja poistan kaikki löytämäni el:n juuret, mutta siltikin se nitistää minut jossakin vaiheessa kesää. Ehkä asia olisi toinen ,jos olisimme vallan kotosalla, mutta melkein kaikki viikonloput menee mökillä ja työpäivän jälkeen ei aina jaksa. Tämä kesä on ollut täällä meillä poikkeuksellisen sateinen ja ne aurinkoiset päivät ovat osuneet mökille!

      Poista
  11. Elämänlanka sopii vain ruukkukasviksi, muutoin se valloittaa koko pihan.
    Minulla se oli ruukussa tuolla entisellä terassillani ja joka syksy kiikutin roskiin ja keväällä kylsin siemenistä kesäksi uudet.
    Mahtavat kurkut, näyttävät tosi mehukkailta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olet täysin oikeassa Arleena! Ruukkukasvina se on hyvä kasvaan ja sopii mainiosti vaikka amppeliin. Syksyllä se on vietävä roskiin, ei missään nimessä kompostiin!

      Täällä sitä tuntuu olevan jokaisessa pihassa, joten ei riitä, että itse pystyy pitään sen aisoissa jos naapuri antaa sen kasvaa valtoimenaan.

      Poista
  12. Minulla ei ole elämänlanka levinnyt,ainakaan vielä:-))
    Oikein mukavaa sunnuntaita<3

    VastaaPoista
  13. No voi sun yhen kerran! Viheliäinen juttu! Tuossa sitä on tosiaan työtä... Mutta kurkut ovat mahtavia! Itselläkin haaveessa kasvihuone ja kurkkujen kasvatus. :D Voimia!

    VastaaPoista
  14. Kauniita kukkia sinulla kasvaa :-) Upeita! :-) Kyllä nuita kelpaa ihastella! :-) Mukavaa sunnuntaita! :-)

    VastaaPoista
  15. Komeeta satoa!
    Kivasti kasvusäkeissä saviruukut 'suppiloina'.
    Tuon tavan nappaan mukaan =D

    VastaaPoista

♥LÄMPIMÄT KIITOKSET KOMMENTEISTA♥