perjantai 16. joulukuuta 2011

Jouluisia tuoksuja

Hei olisittepa nyt meillä. Täällä tuoksuu joulu. Otin juuri lanttulaatikon pois uunista ja tuoksut sen mukaiset. Tein sen kylläkin valmiista lanttusurvoksesta kuten monena vuonna aikaisemminkin ja aina on maistunut ihanalta. Meillä on tapana joulupöydässä nauttia alkupalana lihapiirakkaa ja puljonkia eli lihalientä. Perinne tulee varmasti mummultani, hän kun oli suomenruotsalainen. Se on sellainen herkku, että muksut kysyvät aina onko puljonkia ja piirasta.
Ostan kaksi isoa 600g esikaulittua lehtitaikinalevyä (kotona kaikki tehtiin itse).
1. Kuullotan 2 sipulia silputtuna.
2. Paistan 700g sikanauta jauhelihaa.
3. Keitän 4 kananmunaa kovaksi.
4. Keitän reilu 2 dl puurourumatonta riisiä kypsäksi.
5. Yhdistän sipulin, jauhelihan ja riisin ja maustan suolalla ja maustepippurilla sopivasti
6. Lisään massan joukkoon 2 raakaa kananmunaa ja sekoitan tasaiseksi
7. Kaulin toisen taikina levyn hieman uunipeltiä suuremmaksi ja otan pyöryläterällä ylimenevän taaikinan talteen.
8. Nostan taikinan uunipellille leivinpaperin päälle.
9. Levitän massan tasaisesti taikinan päälle paksuksi kerrokseksi,
10. Päälle laitan pilkotut kananmunat.
11. Kaulin toisen taikinalevyn samoin ja otan kapean suikaleen talteen,
12. Nostan taikinan päällyksen päälle ja voitelen kananmunalla,
13. Kaulin pieniä taikina liuskoja ja leikkelen suikaleita jotka laitan piiraan päälle ja voitalen nekin.
14. Lopuksi pistelen haarukalla syntyneet neliöt ja piirakka 200 asteiseen uuniin 25-30min.
Tässä tulos ja sitten vain jäähtyneenä pakkaseen odottaan aattoa. Lämmitän palat mikrossa ennen tarjoilua.
Kannattaa joskus kokeilla, on hyvää!
Mukavaa viikonloppua kaikille♥
Hanne

14 kommenttia:

  1. Kylläpä on herkullisen näköistä piirakkaa! Kaupan valmis lehtitaikina on kyllä kätevää. Hyvää viikonloppua!

    VastaaPoista
  2. Ihanaa lihapiirakkaa! Taidanpa napata meidän herkkupöytään :-) mukavaa joulunalus-viikkoa sinne! tuksu

    VastaaPoista
  3. minulle tuli ihan nälkä :D.
    Täytyypi joskus kokeilla tuota sinun reseptiäsi.
    Oikein hyvää viikonloppua sinulle!

    VastaaPoista
  4. Täällä myös on mentävä jääkaapille noiden herkullisten kuvien jälkeen. ;D
    Täytyykin kokeilla tuota sinun reseptiäsi.
    Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
  5. Tuksu, kiva nähdä sinuakin, kiitos!
    Ericas ja Minttu kiitos!

    VastaaPoista
  6. Oi, kuullostaa herkulliselta!
    Meilläkin tehtiin juuri tuollaista lihapiirakkaa lapsuuskodissani. Taikinasta alkaen tehtiin kaikki, silloin mitään valmistaikinoita edes ollut ;)
    Olin jo unohtanut koko piirakan, täytyykin tehdä, vaikka Uudeksi Vuodeksi.....
    Leppoisaa joulunalusviikkoa sinulle ♥

    VastaaPoista
  7. Täytyypi joskus kokeilla :)
    Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
  8. Ihanaa, kun muistutit!!!
    Olen joskus kauan sitten tehnyt, en tosin jouluna. Täytyy kyllä tehdä uudestaan :)
    Ihanaa viikonloppua!

    VastaaPoista
  9. Oi, miten herkulliselta kuulostaa. Voisin tykätä.Pitänee joskus kokeilla. Tosin, jos söisin tuota jouluruoan alle, en enää jaksaisi varmaan niitä jouluruokia. Ne kun on sellaisia, ettei niitä paljon mahaan mahdu, niin "raskaita", mutta....voi niin hyviä. Ja varsinkin tuo lanttulaatikko. Se meillä menee tyttären kanssa aina melkein tappeluksi, kumpi saa syödä enemmän sitä joulunpyhinä...

    VastaaPoista
  10. Olisin mielelläni teillä juuri nyt...nuuskimassa ja maistiaisia kerjäämässä ;D

    VastaaPoista
  11. Mua rupes heti kiinnostaa, miten se puljonki tarjotaan`? Upotetaanko se piiras liemeen vai nautitaanko se liemi jostain eri kulhosta?

    VastaaPoista
  12. Hanne, tämä oli meillä mun lapsuudessa usein lauantai-illan juttu. Äitihän oli töissä ja hän ei usein ehtinyt ruokaa laittaa. Kotiapulainen teki päiväruokia/arkiruokia, mutta viikonloppuisin sitten saattoi illalla olla tätä.

    Kiitos ohjeesta! Äiti ei muista enää, miten teki, mutta minulla on aavistus, että tuo taikina tehtiin silloin itse, onneksi ei enää.

    VastaaPoista

♥LÄMPIMÄT KIITOKSET KOMMENTEISTA♥