perjantai 24. syyskuuta 2010

Mansikkakakku

Tänään oli vapaa päivä, nukuin aamulla hieman pidempään, kun uni oli niin autuaallista, ja kuinkas ollakkaan, minulle meinasi tulla kiire. olin näet saanut tehtävän ;  mansikkakakku.
Poikani oli tänään viimeisen päivän työpaikassaan ja hän halusi tarjota työkavereilleen ja tutuille vakioasiakkaille kakkukahvit. Kaunis ele sinänsä, mutta tilaus tuli minulle hieman viime tingassa.. Eilen ennen töihin menoa väsäsin kuuden munan kakkupohjan ja illalla, siis puolen yön jälkeen, kun olin kotiutunut ja saunonut, kostutin ja täytin kakun mansikkamoussella. Tarkoitukseni oli nousta ajoissa koristeleen kakkua, mutta niinkuin sanoin uni maistui vähän liikaakin. No onneksi sain kaikki tehtyä puoli kahteentoista ja poika ehti töihin.
Mitenkähän nuo kaikki hommat pakkaa jäämään aina viime tinkaan...








Tämä kakku on voittanut Helsingin sanomien kakkukilpailun.Ohjeen kakkuun löytyy täältä.
Linkki ei enää toimi, joten laitoin ohjeen tänne; tässä uusi linkki täällä

Suomen paras mansikkakakku


Sokerikakkupohja:
  • 4 kananmunaa
  • 120 g sokeria
  • 60 g vehnäjauhoja
  • 60 g perunajauhoja
  • 1/2 tl leivinjauhetta
Mansikkamousse:
  • 6 dl vispikermaa
  • 1 litra (n. 500 g) mansikoita
  • 4 liivatelehteä
  • tilkka vettä
  • noin 1 1/2 dl tomusokeria
  • noin 2 rkl vaniljasokeria
Kostutukseen: 
 1 1/2–2 dl laimennettua omenamehua
Koristeluun:
  • mansikoita 
  •  4–5 dl vispikermaa
  • 1–1 1/2 dl tomusokeria
  • 2 rkl vaniljasokeria
Hyytelösokeri:
  • 2 dl vettä
  • 1 dl hyytelösokeria
 (pähkinä/mantelirouhetta)
Vatkaa kananmunat ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään. Siivilöi jauhoseos muna-sokerivaahtoon muutamassa erässä välillä sekoittaen. Sekoita taikina tasaiseksi. Kaada kakku leivinpaperilla vuorattuun noin 20cm irtopohjavuokaan. Paista kakkua 165 asteessa noin 30 minuuttia ritilän päällä. Kokeile kakkupohjan kypsyyttä cocktail-tikulla.
Kumoa kakku ritilälle jäähtymään. Leikkaa jäähtynyt kakku kolmeen kerrokseen. 
Laita liivatteet likoon ja soseuta mansikat. Vatkaa kerma vaahdoksi ja mausta sokereilla. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja laita liotetut liivatteet siihen. Lisää liivateseos ohuena nauhana mansikkasurvoksen joukkoon koko ajan sekoittaen.
Lisää vatkattu kerma mansikkaseokseen ja sekoita tasaiseksi mousseksi. 
Täytä kakku irtopohjavuokaan. Jos käytössäsi ei ole irtopohjavuokaa, niin anna täytteen hetki jähmettyä kylmässä ennen kakun täyttöä. Kostuta kakku kerros kerrokselta pullasutia apuna käyttäen laimennetulla omenamehulla ennen täytteen levittämistä. Kostuta lopuksi päällimmäinen kerros. Suojaa kakku ja anna jähmettyä jääkaapissa yön yli.
Koristele kakku kermavaahdolla ja tuoreilla mansikoilla. Levittäessä kerman menekki on vähäisempää kuin pursottaessa. 
Kiehauta vesi kattilassa hyytelösokeria varten. Lisää hyytelösokeri kiehautettuun veteen koko ajan sekoittaen. Kuumenna hyytelösokeriliemi vielä, mutta älä keitä. Nosta kattila pois liedeltä ja anna jäähtyä hetki koko ajan sekoittaen, ettei liemen päälle tule kalvoa. Levitä hyytelösokeri pullasudilla mansikoiden päälle. Hyytelösokeri antaa mansikoille kauniin kiillon, mutta sen voi myös halutessaan jättää pois.
Tässä ohje ilman leivinjauhetta:
Herkullinen Mansikkatäytekakku

Kakkupohja
7 kananmunaa (L-koko)
280 g sokeria
140 g vehnäjauhoja
140 g perunajauhoja

Mansikkamousse / täyte
500 g mansikoita
6 dl vispikermaa
200 g maustamatonta tuorejuustoa
noin 1 1/2 dl tomusokeria
1 rkl vaniljasokeria
5 liivatelehteä
1/2 dl vettä / mehua

Kostutus
noin 3 1/2 dl vaaleaa mehua tai limua


Koristelu
noin 1 litra mansikoita
6-7 dl vispikermaa
maun mukaan tomusokeria ja vaniljasokeria
(mansikkahilloa)

Vatkaa kananmunat ja sokeri keskenään paksuksi vaaleaksi vaahdoksi. Mittaa jauhot ja sekoita ne keskenään. Siivilöi jauhot vaahdon joukkoon parissa erässä ja sekoittele lastalla hyvin sekaisin. Valmistele irtopohjavuoka pingottamalla leivinpaperi vuoan pohjalle sekä leivinpaperisuikaleet reunoille. Jos käytät esimerkiksi säädettävää irtoreunaa, voit voidella reunuksen öljyllä ja laittaa sen suoraan leivinpaperin päälle uunipellille. Kaada massa noin 26 cm irtopohjavuokaan. Paista noin 160-170 asteessa noin 30-40 minuuttia. Tarkista kakkupohjan kypsyys cocktailtikulla. Jos tikkuun jää märkää taikinaa, annan kakkupohjan olla uunissa vielä noin viiden minuutin ajan ja tarkista tilanne uudestaan. Kumoa kypsä kakkupohja ritilälle, jonka päällä on leivinliina. Anna kakkupohjan jäähtyä.

Vatkaa täytettä varten kerma vaahdoksi. Laita liivatteet kylmään veteen likoon noin viiden minuutin ajaksi. Soseuta mansikat, mutta voit jättää myös osan mansikoista pilkottaviksi täytteen joukkoon. Notkista toisessa kulhossa tuorejuusto ja lisää joukkoon tomusokeri ja vaniljasokeri. Kuumenna neste kiehuvaksi ja nosta joukkoon kylmästä vedestä puristetut liivateet ja lisää ne kiehautetun veden joukkoon. Sekoita seosta hetki liivateseosta jäähdytellen ja kaada se ohuena nauhana mansikkasoseen joukkoon koko ajan sekoitellen. Lisää lopuksi mansikkasose tuorejuuston joukkoon ja nostele lopuksi kermavaahto joukkoon. Maista täytettä ja lisää tarvittaessa tomusokeria makeutta tuomaan.

Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan. Laita alin pohja kelmulla vuorattuun kakkuvuokaan ja kostuta pullasutia apuna käyttäen. Levitä puolet täytteestä pohjan päälle. Jos jätit osan mansikoista pilkottavaksi täytteen joukkoon, niin levitä puolet pilkotuista mansikoista täytteen päälle. Nosta keskimmäinen pohjakerros täytteenä päälle, kostuta ja levitä loput täytteestä ja mansikoista. Nosta vielä viimeinen pohjakerros ja kostuta. Nosta jääkaappiin hyvin suojattuna, mielellään yön yli odottamaan koristelua ja tarjoilua. 

Kumoa kakku tarjoiluastialle. Vatkaa kerma vaahdoksi ja makeuta tomusokerilla ja vaniljasokerilla maun mukaan. Levitä ohut kerros mansikkahilloa kakun päälle. Levitä ohut kerros kermavaahtoa kakun sivuille kermavaahdon tarttumapinnaksi ja pursota sen jälkeen sivuille ja reunaan kermavaahtopursotukset. Pilko mansikat ja levittele kauniisti kakun päälle.
  
Ei kylläkään samannäköistä tullut, kun pakastemarjoista ei ihan saa niin hyviä koristeita kuin tuoreista, mutta toivottavasti oli hyvää.
Mukavaa viikon loppua kaikille♥
Kaunis kiitos  kommenteistanne!
-Hanne-

8 kommenttia:

  1. Nams.Herkullisen näköistä.Alkoi ihan tekemään mieli kermavaahtoa ja mansikkaa.

    Hurmaavat valkoiset leivonta-astiat.

    Sama vika täällä,kaikki pakollinen varsinkin jää viime tippaan.

    Mukavaa viikonloppua.

    VastaaPoista
  2. kylläpä näyttää ja maistuikin varmasti ihanalta:)
    kauniit astiat sinulla käytössä,
    minäkin vatkaan kermani "arabialaisella"

    leppoisaa viikonloppua sinulle <3

    iltaterkut,
    päivi

    VastaaPoista
  3. *Slurps* :-9 Mikä herkku. Tuon ohjeen nappaan parempaan talteen.

    Viime tippaan tuppaa mullakin jäämään kaikki leivoskelut aina, sitten pukkaa tuskanhikeä ja annas olla, eiköhän aina joku Tärkeä Ainesosa ole kaupassa...

    Lupsakkaa viikoloppua!

    VastaaPoista
  4. Nam! Olipa herkullisen näköinen kakku! Kelpasi tuollainen pojalla töihinsä kiikuttaa:)
    Mukavaa viikonloppua sinne :)
    tuksu

    VastaaPoista
  5. Ihana kakku ja varmasti maistua hyvälle!

    Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
  6. Kiitos kommenteistanne, toivottavasti kakku oli maistunut, mitään ei tullut takaisin.
    Pääasia kuitenkin että poikani oli tyytyväinen.

    VastaaPoista
  7. Ah, ihana kakku!!! Niin kauniisti koristeltu.
    Varmasti makoisaa!
    Välillä se uni maittaa tavallista makeammin, mutta onneksi ehdit :)

    Iloa viikkoosi!

    VastaaPoista
  8. Komea kakku, oikein herkkujen herkku ♥

    VastaaPoista

♥LÄMPIMÄT KIITOKSET KOMMENTEISTA♥