torstai 11. huhtikuuta 2019

Paluu kesään


Hei kaikille ♥

Facebook on täynnä päivityksiä, miten takatalvi on yllättänyt koko Suomen. Onneksi yöpakkaset ovat pysyneet siedettävissä lukemissa ainakin täällä eteläisemmässä osassa maata. Kasvuunlähtökin on vielä ihan alkutekijöissä. Moni lintu on jo palannut Suomeen, joten voi vaan toivoa, että kylmyys hellittää.
Tällaisina päivinä on mukava katsella kesäisiä kuvia mökin vihannestarhalta ja suunnitella uutta viljelykarttaa tulevalle kesälle.Kaunis kevät suosi ulkoduuneja ja saimme lavakaulukset  paikoilleen ja viljelykuntoon 12.5. Pakkohan oli heti laittaa siementä vakoon eli persiljaa, porkkanaa, retiisiä, tilliä, punajuurta, salaattia, pinaattia, herneitä, ym. Luin, että kannattaa kylvää laatikot melko täyteen, mutta siinä tein kyllä virheen. Ei tullut mieleenikään, millä innolla kasvu alkoi. Jo viiden päivän päästä porkkana ja retiisit olivat pinnalla.

Olin kasvattanut samettiruusuja itse ja pienet hennot kymmensenttiset taimet pääsivät sinne tänne lavakauluksiin. Jossain vaiheessa ajattelin, että ne hukkuvat runsaan kasvun alle, mutta niistä kasvoikin melkein puuvartisia valtavia yksilöitä, vaikka en ollut edes latvonut niitä. Nuppuja ja kukkia oli satamäärin yhdessä kasvissa. Niidenkin paikkaa on harkittava vähän tarkemmin tulevissa istutuksissa.

Ostin valmiina taimina mangoldit, lehtikaalit, parsakaalit, ruusukaalit ja mausteyrtit . Lisäksi multaan pääsivät myös sipulit ja purjosipulin alut. Purjot kasvoivat hyvin, mutta sipuleita en kyllä saa kasvamaan kunnolla. Olen yrittänyt niiden kasvatusta kasvimaallakin, mutta aina ne jää keskenkasvuisiksi.

Harsot oli laitettava, sillä hallayöt olivat vielä mahdollisia. Ne saivat olla paikoillaan, kunnes ne  oli poistettava runsaan kasvun tieltä. 
Hernerivien taakse laitoin raudotusverkkoa kiipeilyseinäksi, ja samalla sain harson nostettua kaikkien lavojen päälle. Takareunasta harsojen alle pääsi ötököitä, mutta se suojasi hieman auringon kuumuudelta. Alkukesästä kaalit kärsivät ötököistä, mutta nokkosvesi auttoi hyvin ja satoa niistäkin saatiin syksyllä.

Mangoldi oli uusi tuttavuus ja se sopisi mielestäni hyvin myös kukkapenkkiin värikkyytensä ja loistavan kasvunsa ansiosta.
Hyvään satoon EHKÄ edesauttoi mahtava kesä, kun vaan jaksoi kastella kunnolla!

Odotan jo malttamattomasti, että routa sulaisi lavakauluksista, että pääsisin tositoimiin. Nyt  taidan suunnitella tilantarpeen hieman paremmin ja tarkoitus on myös hankkia muutama kaulus lisää,  vaikka pehtoori on hieman eri mieltä asiasta:)

Enää vaan on toiveissa lämmin ja aurinkoinen kesä. Ei paljon vaadittu vai mitä :)

Tänään olenkin jännän äärellä, mutta siitä sitten toiste.

Terkuin Hanne ♥


22 kommenttia:

 1. Olet saanut kasvatettua todella hienot kasvustot.Minulla ei ole oikein kasvanut noissa laatikoissa mikään hyvin.Mikähän on vikana?Multa on ollut pussista ja entistä myös seassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Multa oli minullakin pussista, eikä edes kalleinta laatua. Laitoin kanankakkarakeita laatikon puoleenväliin ja multaa päälle.Oli ensimmäinen laatikkokokeilu ja onnistui kyllä vävän liiankin hyvin.
   Kasvimaalla olen ennen kasvattanut, mutta rikkaruohojen kitkeminen jää aina niin huonosti tehtyä, että sato on olematon ja joskus puput ovat syöneet kaiken, vaikka on ollut polven korkuinenverkko ympärillä.

   Poista
 2. Mietin myös, onko paikka huono, kun siinä on lähellä marjapensaat.Että onko liian valoton paikka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valo on kyllä tärkeä, mutta viime kesä oli kyllä mahtava kasvien kannalta, jos vaan vesihuolto toimi.

   Poista
  2. Pitää kanankakkarakeita minunkin kokeilla!

   Poista
 3. Oletpas saanut hyvän sadon. Niin runsaalta ja kauniilta näyttää. Oman puutarhan tuotteita on mukava ottaa ruokapöytään.

  VastaaPoista
 4. Kiitos! Tuolta tuli napsittua kaikenlaista aamiaispöytään ja muuhunkin ruokailuun. Punajuuria on vielä muutama jääkaapissa, muutoin on sato käytetty täysin.

  VastaaPoista
 5. Ihanat kesäkuvat, niin paljon kesän satoa! Aurinkoista viikonloppua ♥

  VastaaPoista
 6. Vau kuinka mahtavat kasvustot ja viljelmät teillä onkaan ollut! Ihanaa ja onnistunutta satokautta tällekin vuodelle, ja aurinkoista viikonloppua! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Taina! Kesä on aina arvoitus, mutta iloisella asenteella mennään.
   Kylvöjä olenjo tehnyt, en vielä lavoihin, mutta esikasvatusta vaativia olen jo laittanut multaan.
   Mukavaa pääsiäistä ja kesää!

   Poista
 7. wau miten upeat hyötyviljelmät sinulla on! Tosi hienot humalasalot myös tuolla ulkorakennuksen seinällä. Tykkään myös 'kalenterikehyksistä'. Ensi viikolla pitäisi olla jo kohtuu lämmintä. Näissä säissä ei mikään edisty. Toivotaan lämmintä kesää ja sadetta sopivasti, mieluiten yöaikaan, kuten puutarhurin rukous sanoo!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Riitta! Into on kova, mutta vielä ei ole multa täysin lavakauluksista sulanut. Ruovedelle tuli takatalvi edellisviikolla ja lunta 30cm päivässä:)
   Yösateita kaivattais jo nyt, niin routa sulaisi.
   Mukavaa pääsiäisviikkoa!

   Poista
 8. Hyvännäköiset tilukset. Täälläkin odotetgaan jo että pääsee kasvihuoneelle ja istuttamaan lavoihin taimia. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
 9. Kiitos Katja S! Meillä on kasvihuoneen pystytys vielä edessä. Purimme ansarin kotipihasta syksyllä ja osat ovat osittain vielä lu,en alla :)
  Mukavaa pääsiäistä!

  VastaaPoista
 10. Ihastuin Maalla-lehden artikkeliin upeasta paikastanne ja tulin heti tänne katsomaan. Pitkästä aikaa joku juttu kolahti ja se oli juuri teidän mökkinne. Sain monta kivaa!

  VastaaPoista
 11. Valtava mikä kasvu!
  Minusta tuntuu, etten ole ainakaan monta kertaa ollut sinun blogissa. No asiahan pitää korjata.
  Liityn nyt ensin lukijaksi ja sitten liitän sinun blogin minun lukuluetteloon.
  Tuleppas sinäkin käymään aurinkokujalla.
  Oikein hauskaa vappua.

  VastaaPoista
 12. Kiitos Aurinkokujalla! Ilman muuta tulen visiitille blogiisi :)

  VastaaPoista

♥LÄMPIMÄT KIITOKSET KOMMENTEISTA♥